Check Agenda

Namen lezen in de Bergkerk

Op 27 januari worden in de Bergkerk in Deventer alle namen voorgelezen van de meer dan 400 omgekomen Deventer joden.

Armando – verhalen over de oorlog

Een theatermonoloog over de schaduw van verlies - opgetekend door de Nederlands-Duitse kunstenaar Armando, die zich na de oorlog nergens meer thuis voelde.

Etty Hillesum – dat onverwoestbare in mij

Theatermaker Julika speelt op 23 april de ontroerende voorstelling 'Etty Hillesum - Dat onverwoestbare in mij' in de Schouwburg.

’t Hooge Nest

De theatermonoloog ’t Hooge Nest wekt, 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, het verleden tot leven vanuit het heden.

Trompettist in Auschwitz

Acteurs Thomas Cammaert en Soy Kroon vertellen en spelen het bijzondere en aangrijpende verhaal van Lex van Weren, de trompettist in Auschwitz.

Schalkhaar, 9 april 1945 | Ik riep nog naar vader: ‘kom terug!’

Riek Riesewijk-Geijsen vertelt:

“Eindelijk kwam het einde van de bezetting in zicht. Ik weet nog dat vader, moeder en ik achter het huis aan wat nu de Kerkweg heet, stonden. We zagen de Duitsers door de weilanden bij de Ganzeboom naar het noorden lopen. ‘Zo’, zei mijn vader, ‘de Duitsers zijn al op de vlucht, nu komen onze jongens gauw weer terug’. Maar dat viel nog erg tegen. Schalkhaar werd danig beschoten. Het schieten ging maar door en vooral de kerktoren moest het ontgelden. Wij hoorden aldoor de leien van het kerkdak naar beneden kletteren. Het was echt oorlog toen.  

De andere dag werd het in de loop van de middag wat rustiger. Vader wilde beslist naar de kerk gaan kijken hoe die er vanaf gekomen was na al dat schieten. Opeens werd er weer opnieuw geschoten en viel het glas boven onze voordeur aan stukken. Ik riep nog naar vader: Kom terug!


Maar het was al te laat. Later toen het geweld ophield, kwam mijn oom samen met een Duitse soldaat mijn vader -gelegen op een ladder- thuis brengen. Afgedekt met een deken gelukkig. Niemand mocht hem zien in verband met de verschrikkelijke, dodelijke hoofdwond.” 1

  1. Bron: ‘Omzien’, herinneringen aan Schalkhaar in oorlogstijd, Dorpsarchief Schalkhaar ↩︎
Beschadigd tijdens het oorlogsgeweld bij de bevrijding 9 april 1045 (bron: Beeldarchief Gilde Deventer)