Check Agenda

Armando – verhalen over de oorlog

Een theatermonoloog over de schaduw van verlies - opgetekend door de Nederlands-Duitse kunstenaar Armando, die zich na de oorlog nergens meer thuis voelde.

Etty Hillesum – dat onverwoestbare in mij

Theatermaker Julika speelt op 23 april de ontroerende voorstelling 'Etty Hillesum - Dat onverwoestbare in mij' in de Schouwburg.

Geen weg terug

Noa belandt na het lezen van hét dagboek in 1944 en probeert een plan te bedenken om Anne Frank te redden...een hedendaags muzikaal verhaal over vrijheid en verantwoordelijkheid.

Anton de Kom, mijn vader

In 'Anton de Kom, mijn vader' neemt een gepassioneerde bevolkingsonderzoeker, je mee op een reis die al snel verandert in een diep persoonlijk verhaal.

Geen kinderspel, spelen in de Tweede Wereldoorlog

Speelgoedmuseum Deventer presenteert in het kader van de herdenking en viering van 80 jaar vrijheid van 15 maart t/m 28 september de expositie 'Geen kinderspel, spelen in de Tweede Wereldoorlog’.

Oproep: oorlogsvoorwerpen gezocht voor tentoonstelling Sociëteit De Hereeniging

Ter gelegenheid van de 80-jarige bevrijding van Deventer en de regio organiseert Sociëteit De Hereeniging in samenwerking met een verzamelaar een bijzondere tentoonstelling: “Deventer in oorlogstijd en 80 jaar bevrijd”. Deze educatieve expositie vindt plaats van 10 april t/m 12 april 2025 in het sociëteitsgebouw aan de Grote Poot in Deventer.

De tentoonstelling is vrij toegankelijk voor alle inwoners van de gemeente Deventer en omliggende regio’s, evenals voor andere geïnteresseerden. Donderdag 10 april wordt door de wethouder en de voorzitter van de Sociëteit een krans gelegd bij het Twentol monument. Aansluitend volgt een gezamenlijke wandeling naar De Hereeniging, waar de tentoonstelling officieel van start gaat.  De festiviteiten worden afgesloten met een spetterend bevrijdingsfeest op zaterdagavond 12 april.

Deventer en omgeving waren tijdens de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding het toneel van indrukwekkende en aangrijpende gebeurtenissen. Om deze geschiedenis tot leven te brengen, is de organisatie op zoek naar oorlogsobjecten die bij particulieren bewaard zijn gebleven. Veel voorwerpen uit de oorlog liggen nog altijd vergeten op zolders, in schuren, kelders of kasten, maar kunnen desondanks voor de organisatie van grote betekenis zijn. Particulieren met oorlogsvoorwerpen wordt gevraagd om voor regionale inventarisatie en eventuele expositie in Deventer contact met Sociëteit De Hereeniging op te nemen.

Wat zoeken we?

Gezocht worden militaire voorwerpen van de Nederlandse, Duitse en Canadese legers, zoals bijvoorbeeld: helmen, uniformen, petten, emblemen, insignes/medailles, speldjes, uitrustingsstukken, zoals: (patroon-)tassen, riemen, verrekijkers, gasmaskers, schoeisel, militaire gereedschappen, bajonetten, gevechtsmessen, (sier-)dolken, oorkondes, communicatie apparatuur, zoals radio´s en veldtelefoons, munitiekisten, vaantjes, vlaggen, blikken, (staf-)kaarten uit de oorlogstijd et cetera.
Daarnaast bestaat er ook belangstelling voor oorlogsspullen die te maken hebben met het verzet, collaboratie, het dagelijkse leven in bezettingstijd en de bevrijding door de Canadezen. Documenten, zoals brieven, affiches, pamfletten, kranten, persoonsbewijzen en foto´s zijn tevens welkom.

Voor inventarisatie, aanmeldingen voor bruiklenen, verhalen en tips of het vinden van een goede bestemming voor oorlogsvoorwerpen kun je vrijblijvend contact opnemen met de organisatie.

Contactgegevens

Voor meer informatie, aanmelding of vragen kun je contact opnemen met:

Adres tentoonstelling: Sociëteit De Hereeniging, Grote Poot 2, 7411 KE Deventer
Data tentoonstelling: Donderdag 10 t/m zaterdag 12 april 2025

Jouw reactie wordt zeer gewaardeerd en discreet behandeld. Samen brengen we de geschiedenis tot leven!