Check Agenda

Namen lezen in de Bergkerk

Op 27 januari worden in de Bergkerk in Deventer alle namen voorgelezen van de meer dan 400 omgekomen Deventer joden.

Armando – verhalen over de oorlog

Een theatermonoloog over de schaduw van verlies - opgetekend door de Nederlands-Duitse kunstenaar Armando, die zich na de oorlog nergens meer thuis voelde.

Etty Hillesum – dat onverwoestbare in mij

Theatermaker Julika speelt op 23 april de ontroerende voorstelling 'Etty Hillesum - Dat onverwoestbare in mij' in de Schouwburg.

’t Hooge Nest

De theatermonoloog ’t Hooge Nest wekt, 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, het verleden tot leven vanuit het heden.

Trompettist in Auschwitz

Acteurs Thomas Cammaert en Soy Kroon vertellen en spelen het bijzondere en aangrijpende verhaal van Lex van Weren, de trompettist in Auschwitz.

Lettele, 7 april 1945 | Duitse gewonden en vluchtelingen

Rie Witteveen, destijds 13 jaar, schrijft over haar oorlogsherinneringen:

“Vrijdagmorgen toen we wakker werden waren de Duitsers er. Ze wilden de boerderij vorderen. Vader en de boer wisten nog zo te praten dat we de kelder in de bijkeuken mochten houden. Eén bank en één stoel hadden we om op te zitten. Daar we met z’n achttienen waren, was dat lang niet voldoende.

Het was een grote boerderij en er konden dan ook heel wat moffen in. Eerst kwam het Rode Kruis met enkele gewonden. Tegen de avond kwam er een Hauptmann met zijn staf. …Gewonden werden in kruiwagens en melkkarretjes vervoerd. De weck en de voorraad van de boerin aten de moffen allemaal op.

Toen het zaterdagavond (7 april) was moesten we in de kelder. ’s Nachts gierden de granaten over het huis. De hele lucht was rood. Het was in de kelder erg koud. We waren dan ook blij toen het morgen was. De ochtend verliep rustig. ’s Middags werden nog een viertal vluchtelingen opgepikt. Maar tegen de avond werd het menens. We zijn de hele avond de kelder niet meer uit geweest. De moffen begonnen de boel al op te pakken. De Hauptmann was ’s avonds al weggegaan.” 1

Canadezen naderen Schalkhaar via het Overijselskanaal uit noorderlijke richting, april 1945 (bron: Beeldarchief Gilde Deventer)
  1. Bron: www.archieflettele.nl ↩︎