Check Agenda

Geen kinderspel, spelen in de Tweede Wereldoorlog

Speelgoedmuseum Deventer presenteert in het kader van de herdenking en viering van 80 jaar vrijheid van 15 maart t/m 28 september de expositie 'Geen kinderspel, spelen in de Tweede Wereldoorlog’.

Waltraud

In het kader van de nationale viering van 80 jaar bevrijding is WALTRAUD vanaf 1 april 2025 te zien in de bibliotheken en filmhuizen van Overijssel. De film is daarnaast te boeken in combinatie met lesmateriaal voor voortgezet onderwijs.

Annelies

Het Deventer Vocaal Ensemble herdenkt het einde van de Tweede Wereldoorlog 80 jaar met de uitvoering van de compositie 'Annelies', de volledige voornaam van Anne Frank.

Keuzevrijheid in de oorlog

De Athenaeumbibliotheek presenteert vanaf 8 april de expositie Keuzevrijheid in de oorlog. De expositie belicht met name de vraag welke informatie de Nederlandse bevolking in de Tweede Wereldoorlog te zien kreeg. Waar kun je in oorlogstijd je keuzes op baseren?

Liberation- / vrijheidsroutes

De Liberation fietsroutes en vrijheidswandelingen in Salland en Twente voeren je langs plekken die herinneren aan de oorlog en bevrijding.

Educatie

Aanbod educatiemateriaal

Wij vinden het belangrijk om kinderen en jongeren in de gemeente Deventer bewust te maken van hun vrijheid. Dit doen we door een gerichte Vrijheidscampagne op social media, maar ook door educatie. Het thema laat leerlingen op een laagdrempelige manier nadenken over de geschiedenis, maar ook over de betekenis van vrijheid vandaag de dag.

Educatief materiaal: Vrijheid is jarig!

Speciaal voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs is er lesmateriaal ontwikkeld voor 80 jaar Vrijheid Deventer. Op basis van input van leerkrachten ontwikkelden Geerle van der Wijk en René Berends een beknopte docentenhandleiding en een Vrijheidsposter. Kinderen gaan actief aan de slag met de thema’s herdenken, vieren en vrijheid. Daarbij wordt ingezoomd op de periode tijdens en na WOII in Deventer en de omliggende dorpen.


Leerlingen krijgen de Vrijheidsposter mee naar huis. Zodat ook thuis aan de keukentafel het gesprek gevoerd kan worden over vrijheid. De Vrijheidsposter kan thuis op een zichtbare plek (als een verkiezingsposter) opgehangen worden.

“Vrijheid is jarig en jij bent uitgenodigd”

Etty 25 jaar

Het Etty Hillesum Lyceum bestaat 25 jaar!

In augustus 2025 is het ook precies 25 jaar geleden dat het Etty Hillesum Lyceum is opgericht. De scholengemeenschap is vernoemd naar de Joodse schrijfster Etty Hillesum. Zij hield een dagboek bij en schreef brieven over wat zij in haar leven (tijdens WOII was zij 27 jaar) ontdekte en meemaakte. Met zichzelf en in de wereld om haar heen. Etty ontdekte dat je in alle situaties in je leven de vrijheid hebt om te kiezen voor je ermee omgaat.

In 2025 wordt het bestaan van de scholengemeenschap uitgebreid gevierd, maar ook stilgestaan bij de betekenis van vrijheid. Op het programma staat onder meer een festival voor alle 4.000 leerlingen op het outdoor terrein van De Marke.

Veteraan in de klas

De gemeente Deventer kent ongeveer 550 veteranen. Stichting Veteranen Deventer zet zich in voor de veteranen en het thuisfront.
Wil je thema’s als vrede, vrijheid en oorlog bespreekbaar maken in je klas? Nodig dan een veteraan uit voor een gastles op school. Het Nederlands Veteraneninstituut heeft namelijk het programma ‘Veteraan in de Klas’. (Oud-)militairen zijn speciaal voor de doelgroepen opgeleid en vertellen graag hun eigen verhaal aan leerlingen.

Een foto uit 1942

In deze les voor groep 7 en 8 van het basisonderwijs staat een foto uit 1942 centraal waarop 22 joodse kinderen uit Deventer te zien zijn. De foto is gemaakt achter het huidige Etty Hillesum Centrum.
We bekijken de foto met elkaar en benoemen wat we zien. We gaan op zoek naar de plaatsen waar de kinderen woonden en wat we nog over ze weten. Zo wordt aan de hand van de foto, de joodse geschiedenis van de tweede wereldoorlog verteld.

Tot slot wordt met de kinderen een groepsfoto gemaakt, op dezelfde plaats als waar de foto in 1942 is gemaakt.