Check Agenda

Namen lezen in de Bergkerk

Op 27 januari worden in de Bergkerk in Deventer alle namen voorgelezen van de meer dan 400 omgekomen Deventer joden.

Armando – verhalen over de oorlog

Een theatermonoloog over de schaduw van verlies - opgetekend door de Nederlands-Duitse kunstenaar Armando, die zich na de oorlog nergens meer thuis voelde.

Etty Hillesum – dat onverwoestbare in mij

Theatermaker Julika speelt op 23 april de ontroerende voorstelling 'Etty Hillesum - Dat onverwoestbare in mij' in de Schouwburg.

’t Hooge Nest

De theatermonoloog ’t Hooge Nest wekt, 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, het verleden tot leven vanuit het heden.

Trompettist in Auschwitz

Acteurs Thomas Cammaert en Soy Kroon vertellen en spelen het bijzondere en aangrijpende verhaal van Lex van Weren, de trompettist in Auschwitz.

Diepenveen, 11 april 1945 | Een spannende avond voor de bevrijding

Jan Rietman, destijds een jongen in de puberleeftijd:

“Mijn vader vond het de laatste maanden van de oorlog te gevaarlijk worden in de stad met al die bombardementen. Toen is hij met ons gezin uitgeweken naar klooster Sion. De bevrijding daar kan ik me nog wel herinneren. Dat hele klooster liep uit toen de Canadezen kwamen. Dat zie ik nog zo voor mij. De avond ervoor hebben we een heel spannend moment meegemaakt. Er kwam een hele colonne Duitsers binnen die zeiden dat we op de grond moesten gaan zitten. Toen heb ik wel angst gehad.

Het gevaar kwam toen echter niet alleen van Duitse zijde. In de buurt van Sion zijn ook wel boerderijen in brand geschoten en ook de molen van Wesepe brandde af. Als de Canadezen hadden geweten dat er zoveel Duitsers bij Sion waren hadden ze misschien daar ook wel op geschoten.

Ik herinner mij ook nog dat één van de Duitsers in het schuurtje was achtergebleven, gedeserteerd dus. Hij heeft zich later overgegeven aan de Canadezen. Er was een Duitse pater die deze man de hand schudde. Ik had het idee dat de abt daar helemaal niet blij mee was.”

Klooster Sion (Bron: Dorpsarchief Diepenveen)