Check Agenda

Geen kinderspel, spelen in de Tweede Wereldoorlog

Speelgoedmuseum Deventer presenteert in het kader van de herdenking en viering van 80 jaar vrijheid van 15 maart t/m 28 september de expositie 'Geen kinderspel, spelen in de Tweede Wereldoorlog’.

Waltraud

In het kader van de nationale viering van 80 jaar bevrijding is WALTRAUD vanaf 1 april 2025 te zien in de bibliotheken en filmhuizen van Overijssel. De film is daarnaast te boeken in combinatie met lesmateriaal voor voortgezet onderwijs.

Annelies

Het Deventer Vocaal Ensemble herdenkt het einde van de Tweede Wereldoorlog 80 jaar met de uitvoering van de compositie 'Annelies', de volledige voornaam van Anne Frank.

Keuzevrijheid in de oorlog

De Athenaeumbibliotheek presenteert vanaf 8 april de expositie Keuzevrijheid in de oorlog. De expositie belicht met name de vraag welke informatie de Nederlandse bevolking in de Tweede Wereldoorlog te zien kreeg. Waar kun je in oorlogstijd je keuzes op baseren?

Liberation- / vrijheidsroutes

De Liberation fietsroutes en vrijheidswandelingen in Salland en Twente voeren je langs plekken die herinneren aan de oorlog en bevrijding.

Deventer, 10 april 1945 | Spektakel op het Noorderplein

Bevrijdingsherinneringen van Jan Wortmann, destijds 12 jaar:

“De Duitsers hadden op de Drakenbrug en verder in het plantsoen en naar de IJssel toe verdedigingswerken aangelegd: betonnen muren en zogenaamde asperges (ingegraven, kruiselings omhoogstekende stalen balken). Die moesten de doortocht voor de geallieerden verhinderen.

Wij werden opgeschrikt door een daverende knal. Nieuwsgierigheid won het van voorzichtigheid en mijn vader en ik waagden ons een tijdje later buiten en keken in de richting van de Drakenbrug en het spoorviaduct.

Wij wisten niet wat wij zagen: vanaf het Noorderplein was met de enorme knal, die hadden wij gehoord, een complete brug over de verdediging heen ‘geschoten’.  Daaroverheen rolden tanks onze straat in. Ik hoor nog het lage brommen van de motoren en het hoge ratelen van de rupsbanden. Het plaveisel werd aan flarden gereden, de straatstenen vlogen alle kanten op. In de brandgang achter onze huizen vonden wij Duitse militaire uniformen van gedeserteerde soldaten. De bevrijding was nu echt wel een feit. Dat stond voor ons vast.”

10 april 1945. Een soldaat van het Canadian Scottish Regiment op de Zwolschestraat (na 1945 Gibsonstraat) (bron: Beeldarchief Gilde Deventer)

10 april 1945. Soldaten van het Canadian Scottish Regiment op de Zwolschestraat (na 1945 Gibsonstraat) (bron: Beeldarchief Gilde Deventer)