Check Agenda

Namen lezen in de Bergkerk

Op 27 januari worden in de Bergkerk in Deventer alle namen voorgelezen van de meer dan 400 omgekomen Deventer joden.

Armando – verhalen over de oorlog

Een theatermonoloog over de schaduw van verlies - opgetekend door de Nederlands-Duitse kunstenaar Armando, die zich na de oorlog nergens meer thuis voelde.

Etty Hillesum – dat onverwoestbare in mij

Theatermaker Julika speelt op 23 april de ontroerende voorstelling 'Etty Hillesum - Dat onverwoestbare in mij' in de Schouwburg.

’t Hooge Nest

De theatermonoloog ’t Hooge Nest wekt, 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, het verleden tot leven vanuit het heden.

Trompettist in Auschwitz

Acteurs Thomas Cammaert en Soy Kroon vertellen en spelen het bijzondere en aangrijpende verhaal van Lex van Weren, de trompettist in Auschwitz.

Deventer, 10 april 1945 | De geur van Engelse tabak

In de memoires van Kees Doolaard, destijds 22 jaar, onderduiker uit Rotterdam lezen we:

“Plotseling hoorde ik beneden langs de voorgevel iets schuiven en snoof ik de geur op van Engelse tabak. Nieuwsgierig boog ik mij uit het venster en keek naar beneden en zag daar langs de gevels in de straat, overal soldaten stil met het geweer in de aanslag, haast onhoorbaar, schuiven. Nu zag ik ook in de schaduw van de bomen beweging. Het bleef stil tot de meeste soldaten weer verdwenen waren in de richting van de spoorbaan.

Toen kwam er een auto met geallieerden de straat in rijden, wij waren bevrijd, terwijl er geen schot in de omtrek was gevallen! Hier en daar trokken de buren voorzichtig de voordeur open en keken voorzichtig en ongelovig naar de soldaten, die achter waren gebleven en de mensen met handgebaren maanden om binnen te blijven.” 1

  1. Bron: Collectie Overijssel ↩︎
Canadese infanteristen van het Canadian Scottish Regiment via de Hoge Hondstraat en President Steynstraat onderweg naar de Diepenveenseweg (bron: Beeldarchief Gilde Deventer)
Canadezen op Brinkgreven bij Schalkhaar kort voor de start van de aanval op Deventer Canadezen-Soldaten. Brinkgreverweg op 10 april 1945
(bron: Beeldarchief Gilde Deventer)