Check Agenda

Armando – verhalen over de oorlog

Een theatermonoloog over de schaduw van verlies - opgetekend door de Nederlands-Duitse kunstenaar Armando, die zich na de oorlog nergens meer thuis voelde.

Etty Hillesum – dat onverwoestbare in mij

Theatermaker Julika speelt op 23 april de ontroerende voorstelling 'Etty Hillesum - Dat onverwoestbare in mij' in de Schouwburg.

Geen weg terug

Noa belandt na het lezen van hét dagboek in 1944 en probeert een plan te bedenken om Anne Frank te redden...een hedendaags muzikaal verhaal over vrijheid en verantwoordelijkheid.

Anton de Kom, mijn vader

In 'Anton de Kom, mijn vader' neemt een gepassioneerde bevolkingsonderzoeker, je mee op een reis die al snel verandert in een diep persoonlijk verhaal.

Geen kinderspel, spelen in de Tweede Wereldoorlog

Speelgoedmuseum Deventer presenteert in het kader van de herdenking en viering van 80 jaar vrijheid van 15 maart t/m 28 september de expositie 'Geen kinderspel, spelen in de Tweede Wereldoorlog’.

De Coördinaten: Vrijheid is jarig

Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle van der Wijk

In het voorjaar van 1945 hing de bevrijding van Deventer en de omliggende dorpen in de lucht. De geallieerden waren dichtbij. Op 10 april was het zover: Deventer werd daadwerkelijk bevrijd. De Canadezen veroveren de stad. Via Schalkhaar in het oosten en via Colmschate over de Schipbeek en langs de Snipperlingsdijk uit het zuiden bevrijden de soldaten de stad. De sporen van die geschiedenis zijn nog altijd zichtbaar in straten, verhalen en monumenten.

Hoe kan een monument ons bewust maken van de toekomst?

Nu in 2025 vieren we 80 jaar bevrijding en vrijheid: ‘Vrijheid is Jarig’. Dat gaan we vieren, maar moeten we ook koesteren (80 jaar is tenslotte een respectabele leeftijd). Monumenten helpen ons daarbij. In Deventer zijn talloze monumenten die ons laten stilstaan bij de waarde van vrijheid. Denk aan het Etty Hillesum-monument, dat herinnert aan de Joodse gemeenschap die tijdens de oorlog werd weggevoerd. Of het monument voor Canadese militairen in Bathmen. Het herinnert aan de bevrijding van het dorp op 8 april 1945 door het Canadese leger.

Een monument is geen levenloos stuk steen. Het ademt geschiedenis, vertelt verhalen en roept vragen op. Waarom herdenken we? Wat betekent vrijheid vandaag? Een goed monument maakt stil en zet aan tot denken. Het brengt verleden en heden samen, confronteert en verbindt. Het is een tastbare herinnering aan moed, verlies en hoop. Niet alleen een eerbetoon, maar een waarschuwing: vrijheid is kwetsbaar.

Zolang we monumenten bezoeken, blijven de verhalen leven. Ze herinneren ons eraan dat vrede en vrijheid nooit vanzelfsprekend zijn. Een monument bezoeken is dus niet alleen terugkijken, maar vooral vooruitzien.

Waar?

De Coördinaten wordt geschreven door René Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers en Geerle van der Wijk. Tweewekelijks schrijven ze op www.deventer.info over plekken, plaatsen en gebeurtenissen die ze in Deventer of het buitengebied tegenkomen. De coördinaten op Google Maps zijn het startpunt voor berichten waarin historie, cultuur, architectuur en natuur het uitgangspunt vormen.