Check Agenda

Armando – verhalen over de oorlog

Een theatermonoloog over de schaduw van verlies - opgetekend door de Nederlands-Duitse kunstenaar Armando, die zich na de oorlog nergens meer thuis voelde.

Etty Hillesum – dat onverwoestbare in mij

Theatermaker Julika speelt op 23 april de ontroerende voorstelling 'Etty Hillesum - Dat onverwoestbare in mij' in de Schouwburg.

Geen weg terug

Noa belandt na het lezen van hét dagboek in 1944 en probeert een plan te bedenken om Anne Frank te redden...een hedendaags muzikaal verhaal over vrijheid en verantwoordelijkheid.

Anton de Kom, mijn vader

In 'Anton de Kom, mijn vader' neemt een gepassioneerde bevolkingsonderzoeker, je mee op een reis die al snel verandert in een diep persoonlijk verhaal.

Geen kinderspel, spelen in de Tweede Wereldoorlog

Speelgoedmuseum Deventer presenteert in het kader van de herdenking en viering van 80 jaar vrijheid van 15 maart t/m 28 september de expositie 'Geen kinderspel, spelen in de Tweede Wereldoorlog’.

De Coördinaten: Etty Hillesum

Geschreven door Rene Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers, Geerle van der Wijk

Een briefkaart of een ansichtkaart reist waar jij niet bent. Over grenzen, door handen, langs onbekende ogen. Een klein rechthoekig bewijs dat gedachten vrij zijn, los van tijd en plaats. Vrijheid zit in de keuze van woorden, in het versturen zonder verwachting, in het openlaten van antwoorden. Een briefkaart of ansichtkaart is klein, maar geeft grenzeloze vrijheid, van afzender tot ontvanger, van droom tot werkelijkheid. Hoe dat zit?

Waarom is het een goed idee om elkaar briefkaarten of ansichtkaarten te sturen?

Waar? 52.2552583, 6.1485955

Vrijheid kent vele definities. Samengevat: vrijheid is het recht om te zijn wie je bent zonder onderdrukking. Je kunt vrij spreken, handelen, denken, geloven en reizen. Het betekent ook respect voor andermans vrijheid. Alleen door verantwoordelijkheid te nemen en ruimte te geven, kan echte vrijheid bestaan. In Deventer woonden 600 Joodse mensen toen de oorlog begon. Voor hen was vrijheid ver te zoeken. Het monument ‘Het Verstoorde Leven’ herdenkt de Joodse medeburgers, waaronder Etty Hillesum.

Etty Hillesum woonde vanaf haar elfde in Deventer. Ze ging er naar de lagere school en naar het gymnasium. In 1932 verhuisde ze naar Amsterdam. Op 9 maart 1941 begon ze met het schrijven van een dagboek. In haar dagboek, Het verstoorde leven, vertelde ze over haar ervaringen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Net zoals Anne Frank dat deed. In juli 1942 kreeg Etty Hillesum een baan bij de Joodse Raad. Ze werkte aanvankelijk in Amsterdam, maar later op de afdeling Sociale Verzorging Doortrekkenden in kamp Westerbork.

Dankzij haar functie mocht ze vrij het kamp in en uit en deed ze wat ze kon om haar lotgenoten, die wachtten op deportatie, te ondersteunen. In haar dagboek noemde ze Westerbork ‘de hel’. En het voelde voor haar ook alsof ze meewerkte met de nazi’s. Ook Etty wordt uiteindelijk kampgevangene. Op 7 september 1943 wordt Etty met haar ouders en broer Mischa op transport gezet naar Auschwitz. Vanuit de rijdende trein gooit ze een briefkaart naar buiten. De briefkaart komt uiteindelijk aan bij haar vriendin in Deventer.

De Coördinaten wordt geschreven door René Berends, Clemens Hogenstijn, Harry Webers en Geerle van der Wijk. Tweewekelijks schrijven ze op www.deventer.info over plekken, plaatsen en gebeurtenissen die ze in Deventer of het buitengebied tegenkomen. De coördinaten op Google Maps zijn het startpunt voor berichten waarin historie, cultuur, architectuur en natuur het uitgangspunt vormen.