Check Agenda

Namen lezen in de Bergkerk

Op 27 januari worden in de Bergkerk in Deventer alle namen voorgelezen van de meer dan 400 omgekomen Deventer joden.

Armando – verhalen over de oorlog

Een theatermonoloog over de schaduw van verlies - opgetekend door de Nederlands-Duitse kunstenaar Armando, die zich na de oorlog nergens meer thuis voelde.

Etty Hillesum – dat onverwoestbare in mij

Theatermaker Julika speelt op 23 april de ontroerende voorstelling 'Etty Hillesum - Dat onverwoestbare in mij' in de Schouwburg.

’t Hooge Nest

De theatermonoloog ’t Hooge Nest wekt, 80 jaar na het einde van de Tweede Wereldoorlog, het verleden tot leven vanuit het heden.

Trompettist in Auschwitz

Acteurs Thomas Cammaert en Soy Kroon vertellen en spelen het bijzondere en aangrijpende verhaal van Lex van Weren, de trompettist in Auschwitz.

Contact

Heb je een vraag of ben je op zoek naar meer informatie? Neem dan gerust contact met ons op.

Contactinformatie

Vragen over de website:
info@80jaarvrijheiddeventer.nl

Vragen over programma, PR en marketing:
Nienke Nijboer (projectleider 80 jaar Vrijheid Deventer)
nienkenijboer@deventerverhaal.nl
 

Stuurgroep 80 jaar Vrijheid Deventer

Het Etty Hillesum Lyceum, Gemeente Deventer, Etty Hillesum Centrum, Deventer Verhaal en het 4 Mei Comité hebben de handen ineengeslagen om een gezamenlijke invulling te geven aan 80 jaar Vrijheid.

De stuurgroep van 80 jaar Vrijheid Deventer bestaat uit:

  • Ellen Marks (voorzitter)
  • Hester Scholten (4 mei comité Deventer)
  • Gerja Meima (Etty Hillesum Centrum)
  • Lisette Fuhler (Gemeente Deventer)
  • Wiebo Spoelstra (Etty Hillesum Lyceum)
  • Ewout van der Horst (Deventer Verhaal)

De organisatie van 80 jaar Vrijheid Deventer is mede mogelijk dankzij een bijdrage van de Gemeente Deventer.
 

Veel gestelde vragen

Tijdens de Nationale Herdenking op 4 mei herdenken we de slachtoffers van de Tweede Wereldoorlog, de koloniale oorlog in Indonesië en van oorlogssituaties en vredesmissies nadien.

Lees hier meer over wie en wat we herdenken op 4 mei

Het aantal mensen dat dit jaar op 4 mei kan deelnemen aan de Nationale Herdenking op de Dam, is dit jaar beperkt vanwege de extra maatregelen. Om deelnemers zo goed mogelijk te faciliteren was het mogelijk om van tevoren een plek te reserveren voor de herdenking op de Dam. Op dit moment is het maximum aantal reserveringen bereikt en is het niet meer mogelijk om een plek op de Dam te reserveren. Mochten er reserveringen geannuleerd worden dan zullen die via de reserveringswebsite herdenkingopdedam.nl weer beschikbaar gemaakt worden.

Wel is het mogelijk om deel te nemen aan een van de meer dan vierhonderd andere herdenkingen in het land. Bekijk de herdenkingskaart om te zien waar op 4 mei herdenkingen worden georganiseerd.

Op 4 mei hangen we in Nederland de vlaggen halfstok als teken van eerbied en respect voor oorlogsslachtoffers. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei roept iedereen op om de hele dag de vlag halfstok te hangen. De vlag die gebruikt wordt, is de Nederlandse driekleur zonder wimpel. Op 4 mei blijft de vlag halfstok hangen na de twee minuten stilte en wordt niet in top gehesen. 

Lees hier meer over het vlagprotocol op 4 mei. 

Een Vrijheidsmaaltijd vier je samen met je buren, je beste vrienden, vage bekenden en nieuwe gezichten. De kern van de Vrijheidsmaaltijd is een bijzondere ontmoeting aan de eettafel, waarbij de gasten over vrijheid en onvrijheid spreken. Ontmoet nieuwe gezichten, luister naar elkaars verhalen en leer elkaar beter kennen op Bevrijdingsdag. Schuif je aan?

Een Vrijheidsmaaltijd bestaat uit de volgende onderdelen:

  • De Vrijheidsmaaltijd vindt plaats op 5 mei
  • De Vrijheidsmaaltijd begint met een vrijheidstoost
  • De Vrijheidsmaaltijd initieert gesprekken over (o.a.) vrijheid en onvrijheid
  • De Vrijheidsmaaltijd staat in het teken van verbinding

Lees meer over de vrijheidsmaaltijden.

Sinds 1990 is 5 mei een nationale feestdag die jaarlijks wordt gevierd, maar dit betekent niet automatisch dat het ook voor iedereen een vrije dag is. In een aantal cao’s is opgenomen dat 5 mei alleen in lustrumjaren, eens in de vijf jaar, een betaalde vrije dag is. Het Nationaal Comité 4 en 5 mei is voorstander van een jaarlijkse nationale vrije dag voor iedereen op 5 mei.